Belang van leren schrijven

Sommige kinderen in groep 3 en 4 hebben veel moeite met het leren schrijven. We krijgen van ouders dan vaak vragen hierover. Is het belangrijk om te leren schrijven als bijna iedereen later vooral typt? In deze blog lees je over het belang van leren schrijven. En over het effect op leren lezen en de fijne motoriek.

Wat is schrijven?

Bij schrijven gebruik je je motoriek om letters en woorden op papier te zetten. Dit start met losse letters en het schrijven van je naam boven een tekening. Daarmee geef je een boodschap: die tekening is van mij! Later leer je woorden en zinnen schrijven. Dan wordt schrijven een manier om aantekeningen te maken. Of om een verhaal te vertellen. Of om op school bij een toets te laten zien wat je weet. 

Een verhaal maken kan toch ook op de computer?

Veel kinderen leren via filmpjes en spelletjes al letters en woordjes herkennen. Ook kunnen ze dezelfde letters zoeken op het scherm. Dat is prima. Maar door letters te schrijven gebruik je naast het kijken ook je fijne motoriek. Dan zijn meer delen van de hersenen actief. Een kind maakt de bewegingen en voelt hoe het letterspoor verloopt. Dit maakt sterkere sporen in het geheugen. Dat zorgt ervoor dat kinderen letters beter gaan herkennen. 

Heeft leren schrijven invloed op leren lezen?

Het herkennen van de letters is de basis voor het leren lezen. Het kind ziet de vorm van de letter, leert welke klank daarbij hoort en hoe de letter gemaakt wordt. Schrijven maakt de herkenning van letters beter. En daardoor heeft het positieve invloed op het vloeiend leren lezen.

Is veel oefenen met schrijven belangrijk?

Door veel te oefenen gaat een kind de lettersporen automatiseren. Dat betekent dat het niet meer na hoeft te denken bij het maken van de vorm van elke letter. Het schrijven gaat steeds meer vanzelf. Dat is belangrijk, want dan komt er meer ruimte om na te denken over wát je wilt gaan schrijven. Hoe spel je de woorden? Hoe maak je een zinnetje? Hoe schrijf je een logisch verhaal?

Wat als het schrijven lastig gaat?

Als je kind moeite heeft met leesbaar schrijven is misschien de fijne motoriek van je kind nog wat jong. Of houdt je kind het potlood heel krampachtig vast. Soms kent een kind de lettersporen nog niet goed en komt het niet mee met het tempo van de klas. 

Ga thuis eens aan de slag met fijne motoriek spelletjes of laat je kind knippen en knutselen. Ook letters maken van klei kan heel goed zijn voor de herkenning van letters. Denk ook eens aan het inzetten van verschillende materialen zoals krijt, wasco, verf, dikke potloden of stiften.

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.