Kauwen op kleding en potloden

Een kind stopt bijvoorbeeld steeds de halsboord van een trui of t-shirt in de mond. Of het bijt gaatjes in de boorden van de mouwen. In de klas zien leerkrachten dat sommige kinderen veel op hun potlood kauwen. Waarom doet een kind dit? En wat kun je eraan doen?

Waarom die kauwbehoefte?

Kinderen die op hun kleren en potloden kauwen hebben doen dit niet zomaar. Ze hebben hier behoefte aan. Dat kan twee redenen hebben. Sommige kinderen kauwen om spanning te verlagen. Bijvoorbeeld als een kind zenuwachtig is voor een opdracht. Of als het last heeft van overprikkeling in een drukke omgeving. Door het bijten op materiaal kan het kind die stress verlagen.

Andere kinderen gebruiken het kauwen om te zorgen dat ze goed kunnen blijven opletten. Dit zijn kinderen waarbij de alertheid wat inzakt. Bijvoorbeeld bij stilzitten en luisteren naar een uitleg. Door te kauwen zijn de kaakspieren actief en dat helpt om alert te zijn. 

Wat kun je eraan doen?

Het kauwen op kleding of potloden heeft dus een nuttige functie. Maar het is wel heel jammer als die leuke nieuwe trui meteen allemaal gaatjes heeft! 

Soms werkt het voor een kind om verzwaring op schoot of op de schouders te voelen. Of om met een friemel speeltje te mogen spelen. Ook kun je met de behoefte aan kauwen rekening houden door het kind knapperige dingen te laten eten. Geef bijvoorbeeld crackers in plaats van brood. En geef wortel of stevige appels mee. Drinken door een dun rietje helpt ook om de spieren rond de mond actief te maken.

Wel of niet een kauwsieraad?

Er zijn ook kauwsieraden te koop in allerlei mooie vormen en kleuren. Een kind draagt die aan een veter om de hals, als een ketting. Hier kan een kind stevig op bijten. Voor sommige kinderen werkt dit goed. Andere kinderen verliezen zich hierin. Ze stoppen het hele sieraad in de mond en gaan er juist meer van kauwen. We adviseren daarom om een kind niet de hele dag een kauwsieraad te laten dragen.

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over onsĀ Privacy-en Cookiebeleid.