Hoe stimuleer je de fijne motoriek?

We krijgen vaak vragen over de fijne motoriek. Waarom is een goede fijne motoriek belangrijk? En hoe kun je de ontwikkeling van de fijne motoriek stimuleren? In deze blog een korte uitleg en tips om spelenderwijs te oefenen.

Wat is de fijne motoriek?

Je fijne motoriek gaat over de bewegingen die je met je handen en vingers maakt. Denk maar aan het pakken van een pen, het opendraaien van de dop van een fles of een munt in een spaarpot doen. Je handen en vingers moeten daarbij heel precies bewegen. En de bewegingen van de spieren stuur je ook bij door wat je ziet en wat je voelt. Je ziet dat je de munt anders vast moet houden om ‘m in de gleuf van de spaarpot te kunnen steken. En je voelt hoe hard je moet knijpen in de fles en de dop om de dop open te kunnen maken.

Waarvoor is een goede fijne motoriek belangrijk?

Je gebruikt je handen de hele dag door om allerlei taken uit te kunnen voeren. Kinderen worden meer zelfstandig als ze zelf de rits van hun jas dicht kunnen maken. Of als ze hun eigen veters kunnen strikken. Natuurlijk is een goede fijne motoriek ook heel handig als een kind leert schrijven. Want bij schrijven moeten de vingers heel precieze bewegingen kunnen maken om alle lettervormen op papier te kunnen zetten. Daarom is het goed als al bij kleuters de ontwikkeling van de fijne motoriek gestimuleerd wordt.

Stimuleren van de fijne motoriek bij kleuters

In veel kleuterklassen is allerlei materiaal aanwezig om mee te bouwen en te knutselen. Kleuters leren daarmee beide handen te gebruiken. Door kleurplaten te kleuren wordt ook geoefend met de pengreep en met het sturen van een potlood. In het boek FIJN! vind je uitgebreide uitleg over de ontwikkeling van de fijne motoriek. En heel veel tips en spelletjes om die ontwikkeling te stimuleren in groep 1, 2 en 3.

Hoe stimuleer je de ontwikkeling van de pengreep bij kleuters?

Als kleuters in groep 2 nog hun potlood met de hele vuist vasthouden is er wat extra stimulans nodig om tot een rijpere greep te komen. Wat vaak goed werkt is om een kleuter dan op een verticaal vlak te laten tekenen of kleuren. Dat kan op een schoolbord, een whiteboard of op een vel papier dat je op een deur of muur plakt. Het kind tilt dan automatisch de hand vanuit de pols wat omhoog. Dat maakt dat de vingers makkelijker kunnen bewegen. En het kind kan dan ook makkelijker de hand laten steunen tegen het bord of het papier. Fijne materialen om op bord of met wasco op papier te werken vind je hier: FIJN kleuren met Krijt.

En voor iets oudere kinderen?

Om kinderen te stimuleren om te kleuren en te tekenen zijn Pilot FriXion uitgumstiften handig! Je vindt ze op: FIJN kleuren met Stiften

Lekker kleuren en als je uitschiet of iets toch net anders wilt, kun je een stukje uitgummen en bijwerken. Kleuren en tekenen zijn goede manieren om de vaardigheid met schrijfmateriaal te stimuleren. En bij het kleuren met uitgumstiften doet het kind vanzelf extra oefeningen voor de fijne motoriek tussendoor. Om te gummen draai je de stift om tussen je vingers en later weer terug om verder te kleuren. En bij het gummen zelf moet je precies sturen en de kracht waarmee je gumt goed doseren. Spelenderwijs oefenen is dat!

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.