Sensopatisch spel voor kinderen

In deze blog lees je wat sensopathisch spel is en waarvoor je het in kunt zetten in de klas of thuis. Ook krijg je tips voor verschillende materialen.

Wat is sensopathisch spel?

Sensopathisch spel is vrij spel, waarbij een kind met verschillende zintuigen ervaringen opdoet en beleeft wat het met materialen kan doen. Voelmateriaal wordt vaak gebruikt, maar ook het zien, horen en ruiken kun je goed stimuleren met sensopatisch materiaal. 

Bij dit spel hoeft een kind niet iets te maken. Het mag ervaren en ontdekken en genieten van de activiteit. Denk maar aan een kleuter bij een zand-watertafel, heerlijk bezig met overgieten van water en het maken van modder.

Waarvoor zet je sensopathisch spel in?

Bij een kind dat druk is kan spelen met voelmateriaal helpen om tot rust te komen. Het kind richt de aandacht op wat het voelt en ziet.

Bij een kind dat gespannen of overprikkeld is kan het kneden van speelklei of het spelen met scheerschuim helpen om te ontspannen.

Als een kind overgevoelig is voor tastprikkels kan het in eigen tempo materialen ontdekken. Dit kan helpen om meer positieve ervaringen op te doen met de tast.

Tip 1: Scheerschuim

Scheerschuim kun je in je handen nemen, voelen hoe zacht het is en wat er gebeurt als je erin knijpt. Met scheerschuim kun je ook op tafel of op een spiegel een wit vlak maken en daar dan in tekenen. Als je scheerschuim in een ziplock zakje spuit en er een stukje crêpepapier bij doet, kan een kind het zakje kneden en zien hoe het scheerschuim langzaam verkleurt. Dit is ook een erg leuke activiteit voor kinderen die geen vieze handen willen krijgen! Je hebt ook andere soorten schuim zoals Happy Senso en Knetterzeep.

Tip 2: Magisch zand 

Magisch zand is natuurlijk leuk materiaal om mee te kneden. Het voelt heel anders dan zand of klei. En het blijft boeiend om te zien hoe een bal die je gekneed hebt na een tijdje vanzelf weer langzaam uit elkaar valt. Als je een hand verstopt in een bak met magisch zand voel je het gewicht van het zand. Die diepe druk werkt rustgevend. Je hebt magisch zand in heel veel verschillende soorten.

Tip 3: Voelbakken

In voelbakken met rijst, bonen of kastanjes kun je de structuur en het gewicht van elk materiaal voelen en horen hoe het klinkt als het materiaal tegen de wand van de bak komt. Een leuke activiteit is om kleine materialen in een bak te verstoppen en door het kind te laten zoeken met de ogen dicht. Als het kind ze allemaal heeft gevonden kun je er nog een spelletje van maken om ze een voor een op te laten pakken en in de hand te verstoppen. Daarna kan het kind de materialen weer verstoppen in de voelbak.

Veel plezier, genieten en beleven!

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.