Lekker Kleuren!

Wist je dat kleuren voor kleuters een goede voorbereiding is op leren schrijven in groep 3? In deze blog lees je meer daarover!

Kleuren van grof naar fijn

Peuters pakken een wasco of potlood vast met hun vuist en kleuren met de hele arm. De onderarm rust nog niet op tafel en de kleurbewegingen zijn krassend en groot. Dat levert kunstwerken op met veel kleur en nog weinig herkenbare vormen. Maped smoothy gelwasco

Kleuters oefenen met een rijpere pengreep en met kleinere bewegingen. Dat is een prima voorbereiding op leren schrijven.  Een driehoekig potlood is voor sommige kinderen fijn om de pengreep met de vingertoppen te kunnen maken. Maped colorpeps driehoekige kleurpotloden

Kleuren van groot naar klein

Kleurplaten kun je inzetten om het kleuren te stimuleren. Kies eerst voor kleurplaten met grote vakken en dikke lijnen. Het kind mag nog lekker krassen en wordt uitgelokt om te proberen om binnen de lijntjes te blijven. Als dat lukt, ga je over naar kleurplaten met kleinere vakjes en dunnere lijnen. Dan wordt er meer gevraagd van de fijne motoriek: vaker starten en stoppen, sturen met je potlood en misschien al met kleine rondgaande bewegingen vakjes inkleuren. 

Kleuren van dik naar dun

Van stoepkrijt naar fineliners en alles wat daar tussenin zit! Welk materiaal je kiest hangt natuurlijk af van wat het kind ermee moet doen. Op het schoolplein een hinkelbaan maken of een grote tekening gaat prima met stoepkrijt. Wasco geeft veel kleur en laat een kind goed voelen wat het doet, door de weerstand van het vette materiaal. Voor kleurplaten met kleine vakjes zijn potloden of dunne stiften fijn. Kinderen die weinig druk geven op een potlood zien meer kleur als ze mogen kleuren met stiften. Faber Castell duo viltstiften Kinderen die juist veel druk geven maken gaatjes in het papier als ze met stiften kleuren, dan is een potlood juist weer handiger.

Plezier in kleuren

Het plezier in kleuren kun je stimuleren door kleurplaten te kiezen die passen bij een thema. Of bij de interesses van een kind. Hang kleurplaten op of knip ze rondom uit en plak ze op een gekleurd vel. Dan ziet het er nog mooier uit!

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.