“Ik kan niet tekenen…”

Er zijn kinderen die denken dat ze niet kunnen tekenen. Hoe help je ze op weg? Daarover lees je in deze blog!

Wat is het probleem?

Sommige kinderen hebben geen idee hoe ze iets moeten tekenen. Ze kunnen het plaatje in hun hoofd niet omzetten naar een tekening op papier. 
Andere kinderen hebben moeite met de fijne motoriek. Ze weten wel wat ze willen tekenen, maar het lukt nog niet om dat op papier te zetten. Of de tekening wordt lang niet zo mooi als het idee dat ze in hun hoofd hebben.
Bij beide problemen geldt dat kinderen tekenen gaan vermijden, ze spelen liever met ander materiaal.

Hoe help je een kind dat geen idee heeft?

Je kunt samen met een kind gaan tekenen en zo voordoen hoe je bijvoorbeeld een huis tekent. Start bij een kleuter met de basisvormen (zoals in nijntje-boekjes). Een vierkant voor de woning en een puntdak erop. Als een kind dat kan, kun je meer details toevoegen: een raam, een deur, een brievenbus of een tuin bij het huis.

Als een kleuter niet weet hoe hij een kat kan tekenen kun je vragen stellen. Hoe ziet een kat eruit? Heeft hij een buik? Een kop? Hoeveel poten? Ook nog een staart? Al vragend teken je de onderdelen en mag het kind dat nadoen. Zo kan het succes ervaren en plezier krijgen in tekenen.

Hoe help je een kind met een zwakke fijne motoriek?

Zorg voor goed tekenmateriaal, waar het kind een goede pengreep op kan maken. Voor peuters en jonge kleuters is wasco fijn materiaal. Dit druppelvormige krijtje stimuleert het leren maken van een driepuntsgreep.
Voor veel basisschoolleerlingen is een zacht driehoekig potlood fijn om mee te tekenen.
En bij werken met zacht potlood heb je meteen als voordeel dat je ook gemakkelijk kunt gummen, als je iets wilt verbeteren.
Van het merk Pilot Frixion zijn er gekleurde stiften, waarvan de inkt uitgegumd kan worden met het rubber dopje op de achterkant van de stift.

Stimuleer de ontwikkeling van de fijne motoriek met allerlei spelletjes waarbij de vingerbewegingen geoefend worden. Laat een kind ook kleurplaten kleuren en geef aandacht aan de pengreep. Oefen bij het kleuren ook rondgaande bewegingen met het potlood. Zo leer je het potlood aansturen in verschillende richtingen. Dat is een goede voorbereiding op leren schrijven en voor het maken van details in een tekening.

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.