3 tips voor de fijne motoriek

Wat is fijne motoriek?

Fijne motoriek gaat om de bewegingen die je met je handen en vingers maakt om iets te doen. Denk maar aan het pakken van een fles drinken en het opendraaien van de dop. Of aan het maken van een vlecht in lang haar. De spieren in je handen en vingers moeten daarbij heel goed samenwerken.

Waar heb je je fijne motoriek voor nodig?

Je handen gebruik je bij heel veel dagelijkse dingen: aankleden, knoopjes sluiten, veters strikken, een boterham smeren, eten met bestek, drinken inschenken en ga zo maar door… Op school zijn de handen ook heel belangrijk. Bijvoorbeeld bij kleuren, knippen, bouwen, rijgen en schrijven.

Een kind dat moeite heeft met de fijne motoriek heeft vaak ook minder plezier in knutselen en in het schrijven. Of je ziet dat het omkleden bij gym veel langzamer of moeilijker gaat dan bij klasgenootjes.

Hoe kun je de ontwikkeling van de fijne motoriek stimuleren?

Bied een kind verschillende materialen aan om mee te spelen. En zoek leuke voorbeelden op internet om te knutselen. Door de dag heen kun je een kind ook stimuleren om veel dingen zelf te doen. Bijvoorbeeld zelf een boterkuipje open maken. Of na het kleien de klei zelf weer in het potje doen en het deksel er weer op. Onderstaande spelletjes kun je ook gebruiken:

Spel 1: Een torentje bouwen van 6 dobbelstenen

Pak een dobbelsteen met duim en wijsvinger (pincetgreep) op en draai die tussen de vingers van dezelfde hand rond tot de 1 boven is. Zet de dobbelsteen op tafel en pak de volgende. Draai deze dobbelsteen naar de 2 en zet ‘m boven op de eerste dobbelsteen. Ga zo door tot een torentje van 6 dobbelstenen.

Spel 2: Een figuur van muntjes

Doe ongeveer 20 muntjes in een schaaltje. Pak er eentje met een pincetgreep op en verstop die in de handpalm van dezelfde hand. De ringvinger en pink houden dit muntje vast. Pak dan een tweede muntje en leg dit op tafel. Beweeg zo met je vingers dat je daarna het muntje uit je handpalm weer in pincetgreep vast hebt en leg dit ook op tafel. Wat voor figuur ga je maken met de muntjes? Een huis? Of een smiley? En kun je ook twee muntjes in je hand verstoppen? Of drie?

Spel 3: Knikkers van klei

Haal de klei uit een potje en kneed het goed door. Rol dan met twee handen een lange slang van de klei. Trek er met duim en wijsvinger een stukje af. Rol dit tussen de vingertoppen van diezelfde hand tot een balletje. Hoeveel balletjes kun je maken van jouw slang?

Meer informatie en leuke tips?

Neem eens een kijkje in het boek FIJN! Het is een boek boordevol kennis en ideeën om de fijne motoriek te stimuleren. Dorien Kikkert en Kirsten de Zwart hebben dit boek gemaakt, gericht op kinderen in groep 1, 2 en 3. Op de website van StapDoor kun je het boek bestellen: https://www.stapdoor.nl/het-boek/

Deel dit bericht met je vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij maken gebruik van cookies om je bezoek zo makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Meer weten? Lees dan hier meer over ons Privacy-en Cookiebeleid.